sobota, 6. december 2014

Cenitve totalk 040 127 873

Imate kasko zavarovan avto in ste imeli prometno nesrečo, ter je vaše vozilo totalno poškodovano oz.totalka.Takoj ko voznik naredi totalko in svojega vozila se večini skoraj sesuje svet.Ampak ko se zadeva malo umiri in mine kakšen dan po prometni začne lastnik vozila razmišljati o prijavi škode na zavarovalnici in odškodnini.
Pri totalkah je najpomembnejše da ni poškodovan voznik vozila ali eventuelni potniki ki so bili v vozilu v času trka.Za totalno poškodovano vozilo pa sta dve rešitvi samo o tem kdaj drugič.
Potek cenitev vozil je sledeč.Lastnik vozila ali uporabnik pri leasingu(obvesti leasing da je vozilo poškodovano) na svoji zavarovalnici(pri vozilih ki so kasko zavarovana)prijavi škodni primer.Izpolni vse potrebne obrazce na zavarovalnici predloži evropsko poročilo, kopijo prometnega dovoljenja in vozniškega izpita.Ko je vsa potrebna dokumentacija zbrana skupaj cenilec odpre spis.Cenilec oceni vašo totalko na lokaciji kjer imate totalko parkirano ali deponirano,  ter se na podlagi cenitve odloči o višini odškodnine oz.koliko procentna totalka je vaše vozilo.Včasih pa tudi avtovleka pripelje totalko na cenitev na zavarovalnico.
Načeloma je vozilo totalka kadar škoda na vozilu presega 50% vrednosti vašega vozila po sistemu eurotax pred prometno nesrečo.
Ko cenilec oceni vozilo in je cenitev zaključena zavarovalnica še pridobi policijski zapisnik od vaše prometne nesreče.In na podlagi policijskega zapisnika cenilec ugotovi da ste upravičeni do odškodnine in da ni bil prisoten alkohol ali kakšna druga substanca v času trka.
Cenilec izračuna višino odškodnine oz.poravnave in jo vam pošlje po pošti(pri leasingu pošlje tudi oz. obvesti leasing hišo o višini odškodnine).
Če se strinjate  s poravnavo in je višina odškodnine sprejemljiva za vas, jo podpišete in jo vrnete na zavarovalnico.Ko zavarovalnica dobi vašo podpisano poravnavo, da se strinjate  sledi izplačilo odškodnine na TRR oškodovanca- pri leasing vozilih zavarovalnica nakaže odškodninno na leasing hišo oz. po dogovoru.
Zavarovalnica praviloma nakaže denar v roku 10 delovnih dni razen če je kakšen drugačen dogovor med zavarovalnico in oškodovancem.V praksi opažamo če so vsi dokumetni pridobljeni in poravnava podpisana  zavarovalnica nakaže dokaj hitro odškodnino, ker samo z realno odškodnino in ažurnostjo obdržijo svoje zavarovance.
Za dodatne informacije pri totalka in njihove odkupu nas poiščete na www.avto-zero.si

totalka-totalno poškodovano nevozno vozilo
spis-vsa dokumentacija v zvezi z vašim odškodninskim primerom na zavarovalnici
poravnava-list kjer je napisan znesek odškodnine iz strani zavarovalnice
cenilec-gospod na zavarovalnici ki vodi vaš primer in izračuna višino odškodnine ki jo prejmete
oškodovanec-lastnik vozila ki je imel nesrečo in je upravičen do denarne odškodnine







Ni komentarjev:

Objavite komentar